Mâine, 8 aprilie 2022, la Ateneul Național din Iași, va avea loc deschiderea oficială a celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film „Ecranul și Divanul”. Programul include șase proiecții de film și un spectacol-lectură cu muzică și proiecții video, toate însoțite de discuții cu Irina-Margareta Nistor, directorul festivalului, și specialiști în domeniul psihanalizei: dr. Andrea Sabbadini (online de la Londra), Ilinca Bălaș, Oana Paveliuc, Andreea Chițu (online), Laura Manu (online din Italia), Matei Georgescu (online).

Deschiderea va fi marcată și de un moment surpriză de câteva minute în avanpremieră din filmul „Experimentul Pitești”, regizat de Victoria Baltag, unde Ion Caramitru a jucat ultimul rol într-un film. Tot de la actorul Ion Caramitru vine și genericul ediției de anul acesta O călătorie în viitorul din trecut/Future in the past.

Primul film difuzat va fi „An affair to remember/El și ea”, care spune povestea unui cuplu ce se îndrăgostește în timpul unei croaziere, însă, din nefericire, amândoi sunt căsătoriți.

În cea de-a doua zi de festival, pe scena Ateneului va urca actorul Vlad Ivanov, odată cu spectacolul-lectură „Laika și Văzduhul”. Momentul surprinde povestea cățelușei Laika, primul câine trimis în spațiu. Protagoniștii spectacolului sunt inginerul Serghei Koroliov, alături de cățelușa Laika, care își povestesc, pe rând, viața la persoana întâi, punând alături amintiri, impresii, dialoguri și frânturi de realitate sau de autoficțiune, toate acestea fiind însoțite de muzică originală live și proiecții video de arhivă. Ziua se încheie cu premiera filmului „În căutarea inginerului Dragomirescu”, în regia lui Dragoș Zămosteanu și proiecția „Fragii sălbatici”, un film complex realizat în 1957 de Ingmar Bergman.

Programul de duminică include un film pentru copii, unde cei mici vor face cunoștință cu „Corgi, Cățeii Reginei”. O animație epică unde Rex se va îndrăgosti iremediabil și se va descoperi pe sine altfel decât se credea. În continuare, în premieră absolută în România va fi difuzată drama istorică „Ashes in the Snow/Cenușa înzăpezită”. Înainte de proiecție, spectatorii vor putea achiziționa și cartea după care filmul a fost inspirat, „Printre tonuri cenușii”, scrisă de autoarea de renume internațional, Ruta Sepetys. Aceasta va avea și un mesaj transmis special pentru publicul ieșean.

În închiderea festivalului revine pe marele ecran filmul de artă „Casablanca”, apreciat la nivel mondial și recompensat cu trei premii Oscar. Producția rulează într-o proiecție specială, anul acesta împlinindu-se 80 de ani de la lansare.

Biletele pentru toate evenimentele pot fi achiziționate online, de pe https://cinemaiasi.ro/psy-iasi/ sau direct de la casieria Ateneului Național din Iași.

 

 

PROGRAM:

Vineri, 8 aprilie 2022

Ora 18.30 | Deschiderea oficială a festivalului

*Moment surpriză de câteva minute în avanpremieră cu ultimul rol în film al lui Ion Caramitru, profesorul prin excelență, pentru marele ecran

 

Ora 19.00 | An affair to remember – El și Ea ( 1957) – (regia Leo McCarey ), 119 min – AG

Psihanalizat de Ilinca Bălaș și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

 

 

Sâmbătă, 9 aprilie 2022

Ora 14.00 | Laika și Văzduhul – Spectacol-lectură cu muzică originală live și proiecții video

Vlad Ivanov, actor – lectură

Alin Zăbrăuțeanu – compoziție, electronice

Radu Rădescu – scenariu original, light-design, visuals

Durata: 90 min

Psihanalizat de Matei Georgescu (online) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

 

 

Ora 17.00 |  În căutarea inginerului Dragomirescu (2022) – (regia Dragoș Zămosteanu), 80 min – PREMIERĂ – AG

Psihanalizat de Ilinca Bălaș și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

 

Ora 19.30 | Fragii sălbatici (1957) – (regia Ingmar Bergman), 91 min – AG

Psihanalizat de Andrea Sabbadini (online de la Londra) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

 

Duminică, 10 aprilie 2022

Ora 14.00 | The Queen’s Corgi – Corgi, Cățeii Reginei (2019) – (regia Ben Staseen) – Proiecție de film pentru copii – 3D/Dublat – dublat, 85 min – AG

 

Psihanalizat de Oana Paveliuc (Master Coach NLP, Time Line Therapy™& Hipnoterapie ) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

 

Ora 17.00 | Ashes in the Snow – Cenușa înzăpezită (2018) – (regia Marius A. Markevicius) – PREMIERĂ ABSOLUTĂ ÎN ROMÂNIA, 98 min – AP 12

Psihanalizat de dr. Andreea Chițu (online) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

 

Ora 19.30 | Casablanca (1942) – (regia: Michael Curtiz) – PROIECȚIE SPECIALĂ 80 DE ANI DE LA LANSARE, 102 min – AG

Psihanalizat de Laura Manu (online din Italia) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

 

Preț bilet filme: 15 lei

Preț bilet concert-lectură: 20 lei

 

 

Eveniment organizat de: Ateneul Național din Iași

Partener principal: Artis

Parteneri: Unirea Hotel&Spa, WINK Public Multimedia, Cinema Ateneu, Asociația Studenților Jurnaliști, Psychologies România

Parteneri media: Ziarul de Iași, TVR Iași, Iași TV Life, Viva FM, Radio România Iași, Movienews.ro, Radio HIT, Radio România Cultural, Inoras.ro.

Articol Similar

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.