2voturi 5

Rezumat

Proiecție în cadrul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film, Iași, ediția a III-a | O călătorie în viitorul din trecut (Future in the past)

PROIECȚIE SPECIALĂ 80 DE ANI DE LA LANSARE

Film splendid, de referință în cinematografia mondială, distins cu trei Premii Oscar (pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu și cea mai buna regie) și nominalizat la încă cinci importante categorii (muzica lui Max Steiner, montaj, imagine și interpretare masculină în rol principal și în rol secundar).

Un film care place din ce în ce mai mult cu fiecare nouă re-vedere și al cărui leit motiv muzical ajunge să obsedeze spectatorul. Într-un bar din Casablanca, doi foști amanți se reîntâlnesc într-o conjunctură care îi silește să pună pe primul plan nu sentimentele, ci datoria. E război. Intrarea trupelor germane în Maroc e iminentă.

Americanul Rick Blaine a reușit să facă rost de hârtiile necesare pentru ca două persoane să poată lua avionul către Lisabona. Când însă află că femeia după care încă suferă, Ilsa Lund, este la Casablanca, acum măritată cu un marcant lider ceh, Victor Laszlo, căutat de naziști, Rick ramâne încă o dată fără ea; de data asta, el este cel care decide…

Nu ne putem închipui acest film cu alți protagoniști; și totuși, trebuie știut că puțin a lipsit ca în rolul lui Rick să fie distribuit Ronald Reagan (ajuns ulterior președintele Statelor Unite), și nu Humphrey Bogart, iar Ann Sheridan să o joace pe Ilsa în locul actritei suedeze Ingrid Bergman.

Pianistul din film, Sam, nu era în realitate deloc pianist, ci tobosar (Dooley Wilson), care însă a mimat convingător în timp ce după o perdea un pianist adevărat cânta melodia devenită apoi slagar mondial. Interesant este și faptul că invadarea orașului marocan de către armatele germane a avut partea sa de contribuție la succesul filmului.

Psihanalizat de Laura Manu (on-line din Italia) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Video & Foto

1 video

Cumpără bilet

Pentru acest eveniment nu exista nicio reprezentatie disponibila la vanzare.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.