1voturi 5

Rezumat

Eveniment în cadrul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film, Iași, ediția a III-a | O călătorie în viitorul din trecut (Future in the past)

Spectacol-lectură cu muzică originală live și proiecții video

Vlad Ivanov, actor – lectură

Alin Zăbrăuțeanu – compoziție, electronice

Radu Rădescu – scenariu original, light-design, visuals

 

În anul 2022 se împlinesc 65 de ani de la primul zbor pe orbita Pământului a unui satelit artificial (Sputnik 1), dar a unei ființe vii, cățelușa Laika, la bordul lui Sputnik 2. Ambele misiuni spațiale au fost opera unei minți geniale, creatorul întregului program spațial sovietic, aflat la acea vreme mereu cu un pas înaintea rivalilor americani. Numele lui este Serghei Koroliov, dar acesta nu a fost cunoscut lumii decât după moartea sa, din 1966, știută fiind politica URSS de apărare cu orice preț a secretelor militare și nu numai, în plin Război Rece.

Scenariul acestui spectacol-lectură este construit pe modelul monodramei alternative, în care se împletesc vocile celor doi eroi ai povestirii, inginerul Koroliov și cățelușa Laika. Treptat, în narațiune își fac loc relatări ale unor fapte, întâmplări, senzații trăite, introspecții, confesiuni și meditații din universul intim al celor două personaje, care oferă componentelor muzicale și vizuale sursele de inspirație, în cele mai cunoscute sau mai puțin cunoscute repere din odiseea spațială sovietică. Astfel, protagoniștii spectacolului își povestesc, pe rând, viața la persoana întâi, punând alături, nu neapărat într-o ordine cronologică, amintiri, impresii, dialoguri și frânturi de realitate sau de autoficțiune, toate acestea fiind însoțite de muzică originală live și proiecții video de arhivă, care potențează momentele esențiale străbătute pe parcurs de cele două personaje.

Prin cuvânt, muzică și imagine, se construiesc pas cu pas semnificațiile emoționale și reflexiile mediatice a două destine, uman și non-uman, privite printr-un melanj între subiectivitate și detașare. Spectacolul vorbește astfel despre condiția eroului de orice natură din perspectiva relației dintre libertate și constrângere într-un regim totalitar, dar mai ales despre combustia internă a unor ființe extrem de diferite, dar care au în comun atitudinea – voluntară sau involuntară – față de resorturile implacabile ale istoriei.

Psihanalizat de Matei Georgescu (on-line) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

 

Cumpără bilet

Pentru acest eveniment nu exista nicio reprezentatie disponibila la vanzare.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.