Orașul Iaşi găzduieşte, în perioada 12 – 14 iulie, în premieră, Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film, evenimentul organizat de Asociaţia ARTIS şi care se va desfăşura la Ateneul Naţional, invitatul special fiind Andrea Sabbadini, directorul European Psychoanalytic Film Festival, care are loc la Londra.

Programul festivalului include scurtmetraje, lungmetraje, proiecţii dedicate copiilor, un spectacol de teatru şi premiere, care vor fi psihanalizate de invitaţii ediţiei: Andrea Sabbadini, Irina-Margareta Nistor, Zinaida Bolea, Adriana Panaitescu, Magdalina Ioachim şi Antoaneta Zanfirache.

Festivalul începe cu spectacolul de teatru Colibri, în regia lui Daniel Popa, care este şi unul dintre personaje, alături de Irina-Margareta Nistor. Colibri este o comedie absurdă ce are loc într-un viitor destul de apropiat în care o oglindă nu este o oglindă şi o fereastră nu e o fereastră. Suntem la un tweet distanţă de lumea din Colibri – un viitor apropiat în care ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i pasă”, se arată în comunicatul transmis de organizatorii festivalului.

Spectacolul va avea loc vineri, 12 iulie, de la ora 19,30, în Sala Mare „Radu Beligan” a Ateneului din Iaşi. Actorul Daniel Popa va fi şi invitatul proiecţiei filmului „Să nu ucizi”, în care a avut un rol şi va povesti pentru public despre experienţă şi despre realitatea din jurul scenariului. Preţul biletului este de 15 lei şi poate fi achiziţionat de la casieria Ateneului Naţional din Iaşi sau online.

„Psihanaliză şi filme! Visul meu de a ajunge la Iaşi, de la Londra şi Bucureşti, cu festivalul, este limpede interpretabil freudian! Vă aştept, şi dacă veniţi, o să vi se adeverească şi visele dumneavoastră într-un weekend de vacanţă psy, cu ecranul şi divanul!”, a declarat directorul festivalului, Irina Margareta-Nistor.

Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film este, în fapt, proiecţia românească a European Psychoanalytic Film Festival, care are loc la Londra, o dată la doi ani. Evenimentul de la Londra a fost prezidat de marele regizor italian Bernardo Bertolucci. Creat în 2012 de criticul de film Irina-Margareta Nistor la Bucureşti, în 2019 ajunge şi la Iaşi.

„Discutăm de vreo doi ani cu Irina-Maragreta Nistor să aducem festivalul şi la Iaşi, pentru că am observat că am avea public pentru aşa ceva, după dialogurile şi întâlnirile de la Festivalul SFR, după Les Films de Cannes a Iasi sau după Festivalul Filmului Francez. S-a format un anumit gust al publicului pentru discuţiile de după vizionări, pentru întâlnirea cu specialiştii filmului sau cu actorii şi regizorii acestuia. Prima ediţie este cu totul specială şi ne va demonstra dacă am avut dreptate”, a afirmat, la rândul său, coordonatorul evenimentului, Andrei Giurgia.

 

 

 

Programul festivalului este următorul:

Vineri, 12 iulie 2019
Ora 19:30 – Spectacol de teatru: COLIBRI, de Garret Jon Groenveld, regia: Daniel Popa
Distribuţia: Irina-Margareta Nistor, Daniel Popa
Ora 21.00 – Să nu ucizi – (regia: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Şarga) – AP 12
Psihanalizat de Andrea Sabbadini şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Sâmbătă, 13 iulie 2019
Ora 14:00 – Ugly Dolls – Ugly Dolls: Păpuşi în bucluc – PREMIERĂ – (regia: Kelly Asbury) – Proiecţie de film pentru copii – AG
Psihanalizat de Zinaida Bolea şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
Ora 17:00 – Scurtmetraje
Fără apărare – (regia: Andu Miron)
Crooked – (regia: Tudor Botezatu)
Cutezătorii – (regia: Tudor Botezatu)
Psihanalizate de Andrea Sabbadini şi cine-interpretate de Irina-Margareta Nistor
Ora 20:00 – Notti magiche – Nopţi magice – premieră – (regia: Paolo Virzi)
Psihanalizat de Adriana Panaitescu şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Duminică, 14 iulie 2019

Ora 14:00 – Pokemon Detectiv Pikachu – 3D – premieră – (regia: Rob Letterman) – Proiecţie de film pentru copii – AG
Psihanalizat de Magdalina Ioachim şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
Ora 19:00 – Saf – premieră (regia: Ali Vatansever)
Psihanalizat de Antoaneta Zanfirache şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor.

Articol Similar

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *