Irina Margareta Nistor, Adrian Titieni și Maria-Denise Theodoru, invitații speciali ai Les Films de Cannes à Iași
A patra ediție Les Films de Cannes à Iași aduce evenimente speciale și invitați de seamă, între 18 și 20 octombrie 2019, la Cinema Ateneu.
Festivalul este deschis de o proiecție a filmului Cannes, le festival libre, realizat de Frédéric Chaudier și Frédéric Zamochnikoff. Filmul spune povestea celor două personalități care au pus bazele Festivalului de Film de la Cannes, Philippe Erlanger și Jean Zay, doi vizionari cu extrem de mult curaj. Documentat și exigent, filmul combină fapte istorice cu povești personale, stabilind cu exactitate contextul nașterii unui eveniment sinonim astăzi cu celebrarea cinematografiei mondiale. Proiecția documentarului va fi urmată de lansarea cărții Cannes 1939, Festivalul care n-a mai avut loc, de Olivier Loubes, apărută anul acesta la Editura Libris & Mioritics, în traducerea Irinei Margareta Nistor care va fi prezentă la eveniment și va susține o prezentare a volumului.
Absolventă de limbi străine a Universității din București, Irina Margareta Nistor începe să traducă pentru Cinemateca Română și să lucreze la Televiziune, unde subtitrează peste 500 de pelicule. Reputat critic de film, din 2012 este Directorul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film de la București. În perioada 1985-1996, aceasta dublează, pe video, peste 5000 de filme. Această activitate face obiectul filmului Chuck Norris vs. Communism care poate fi vizionat, sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 12.30. În pofida interdicțiilor, mii de filme occidentale reușesc să pătrundă în România anilor ˈ80. Bunuri prețioase, acestea sunt dublate de o singură persoană: Irina Margareta Nistor care devine vocea unei generații plină de speranță. Un hibrid între ficțiune și documentar, Chuck Norris vs. Communism vorbește despre magia filmului și puterea acestuia de a schimba vieți. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări cu personajul principal al documentarului, criticul Irina Margareta Nistor.
Intrarea la proiecție este liberă, în limita locurilor disponibile.
Chuck Norris vs. Communism este prezentat în cadrul secțiunii România. 30 de ani mai târziu. Proiectul este realizat în parteneriat cu Freedom House Romania, în contextul proiectului “Learning from Our Past to Build the Future”, suținut de Europa liberă, și cu participarea Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Prin proiectul “Learning from Our Past to Build the Future”, Freedom House Romania caută să formeze prima generație de bursieri unSettled. Cele 150 de burse pe care le oferă vor acoperi toate cheltuielile de participare ale tinerilor unSettled la festivalul de idei de la Sighetu Marmației ce va avea loc în iulie 2020. Într-un program extrem de complex, desfășurat pe parcursul a 7 zile, studenții vor avea ocazia să interacționeze cu artiști, personalități din mediul cultural, istorici și cercetători. Programul va cuprinde o serie de ateliere artistice, dezbateri, proiecții de film, seri de socializare, vizite de studiu și sesiuni de tip bibliotecă vie cu oameni care au experimentat provocările comunismului. Studenții pot aplica accesând linkul https://unsettled.freedomhouse.ro/. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de Facebook „Bursele unSettled„.
Seara de sâmbătă se încheie cu proiecția filmului Maria, Regina României, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Realizat de regizorul Alexis Sweet Cahill, filmul redă eforturile pe care regina le-a făcut la Conferința de Pace de la Paris, din 1919, pentru ca unirea României să fie recunoscută. La proiecție vor fi prezenți actorul Adrian Titieni și scenarista Maria Denise Theodoru.
Prezent în spectacolele multor teatre bucureștene și cu roluri în peste 60 de filme de scurt sau lungmetraj, AdrianTitieni este un actor extrem de îndrăgit. Printre cele mai recente roluri cu care a făcut înconjurul festivalurilor din lume și care i-au adus premii și recunoaștere internațională se numără filmul Bacalaureat, în regia lui Cristian Mungiu, Din dragoste cu cele mai bune intenții sau Ilegitim, de Adrian Sitaru, Moartea domnului Lăzărescu, de Cristi Puiu. Anul acesta, pe lângă rolul din Maria, Regina României, el va mai putea fi văzut pe marile ecrane și în 5 minute, de Dan Chișu, sau Cărturan, de Liviu Săndulescu. Acestea vor rula în secțiunea Avanpremierele Toamnei, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.
Maria Denise Theodoru, co-scenarista filmului, este o jurnalistă cu peste 30 de ani de activitate la Radio România, dar și o bogată experiență literară, coordonând câteva proiecte editoriale despre Casa Regală a României.
În cadrul celei de-a patra ediții a Les Films de Cannes à Iași pot fi vizionate o serie de filme apreciate anul acesta la Cannes, printre care câștigătorul Premiului pentru interpretare feminină, Little Joe al cineastei Jessica Hausner, cea mai recentă operă semnată Pedro Almodóvar, Dolor y Gloria care i-a adus lui Antonio Banderas Premiul pentru interpretare masculină, precum și Portrait de la jeune fille en feu în regia lui Céline Sciamma, ce și-a adjudecat Premiul pentru scenariu. De asemenea, nu vor lipsi din selecție Parasite de Bong Joon-ho, cîștigătorul Palme d’Or, și cel mai recent film al lui Elia Suleiman, It Must Be Heaven care a primit Mențiunea Specială a Juriului.
Preţul unui bilet este 10 lei, iar programul integral al evenimentului este disponibil pe website-ul ateneuiasi.ro.
Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest și Les Films de Cannes à Iași 2019
Festivalul Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Cea de-a 4-a ediție Les films de Cannes à Iași este organizată cu sprijinul: Primăria Municipiului Iași, Ateneul Național Iași, Catena
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei, Reprezentanța Comisiei Europene în România
Inspirat de: UniCredit Bank
Mașina oficială a festivalului: Renault
Parteneri: Pleiada Boutique Hotel, Instituto Cervantes, Ambasada Franței și Institutul Francez, Europa Cinemas, Freedom House România
Parteneri de organizare: Artis, Cinema Ateneu, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti, Voodoo Films
Parteneri media principali: Magic FM, Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, TVR
Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și Nopți, cinemagia, Agerpres, Senso TV, Tonica, VIVA FM Iași, Ziarul de Iaşi, Radio România Iaşi, Radio Hit, Iaşi TV Life, TELE M, Iaşi Fun, Evenimentul Regional al Moldovei, Curierul de Iași, Radio Guerilla, AltIasi.ro, movienews.ro, TVR Iași, inoras.ro, G7Magazine, Suplimentul de cultură
Parteneri de monitorizare: MediaTRUST
Organizat de: Asociația Cinemascop