Rezumat
Eveniment în cadrul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film, Iași, 21-23 aprilie 2023, ediția a IV-a
Eu contez (2021), regia: Alina Șerban, 20 min. – AG
Cu: Alina Șerban, András Demeter, Diana Roman, Dana Voicu, Cristina Drăghici, Gabriel Zaharia, Paul Diaconescu
Rebeca locuiește într-o casă de copii și este studentă în anul I la cea mai bună facultate de actorie din România. La primul examen de actorie, i se cere un lucru în aparență banal: să aducă nişte obiecte din camera ei. O asemenea cerință simplă o pune pe Rebeca într-o situație extrem de delicată – ea nu are nici o cameră a ei, nici obiecte personale. Pentru ea, dificultatea constă nu numai de a se arăta exact aşa cum este în faţa publicului, ci, în plus, de a se expune ca romă şi orfană, care a crescut în sistemul de protecţie a copilului.
Spin Your Dream (2022), regia și animația: Ioana Satmari, 4:55 min. – AG
Naratori: Ioana Satmari, Fabian Leiba, Alina Satmari, Ludovic Satmari
Mărturii: Adrian Korek, Daniel Vighi, Irina-Margareta Nistor, Constantin Jinga
Cum ar fi dacă orașele ar putea vorbi? Cum ar fi dacă monumentele ar șopti ce au văzut de-a lungul timpului, tot ce s-a întâmplat înainte de tine?
Moonaut (2022), regia, animația și muzica: Ioana Satmari, 1:45 min. – AG – PREMIERĂ ABSOLUTĂ
Moonaut sunt eu. Sau tu. Sau orice om de pe Pământ care s-a simțit vreodată ca picat de pe Lună.
Contratimp (2023), regia: Mara Crăcăleanu, 18 min. – AG – PREMIERĂ ABSOLUTĂ
Cu: Pușa Darie
Doina, o pensionară văduvă, ajunge acasă de la cumpărături, cu mâinile încărcate. Seara, când primește un telefon de la fiul ei, Mihai, viața ei prinde din nou contur. După pregătiri intense, Doina urmărește orele care se scurg încet, speranța ei diminuându-se cu fiecare secundă, pe măsură ce trece timpul.
„Contratimp este despre liniștea aceea asurzitoare din casă, când aproape îți auzi gândurile. E despre liniștea dintre gesturile simple, pe care nu le observăm în agitația de zi cu zi în care trăim: un ziar răsfoit, cafeaua turnată în ceașcă, acele ceasornicului. Timpul pare că are alte dimensiuni pentru un vârstnic, față de percepția generațiilor actuale. Orice telefon, orice voce, orice atingere e un prilej de conectare și conexiune cu lumea „de afară”. Multe persoane vârstnice din România se confruntă cu fenomenul singurătății, al izolării sociale, al lipsei banilor etc. Prin acest film vreau să fac publicul să se oprească pentru 18 minute din nebunia zilnică și să se pună în pielea Doinei, un personaj care este, în esență, și reprezintă majoritatea persoanelor în vârstă din țară. Povestea nu e ficțiune, e realitate. Realitatea în care trăim. Povestea este inspirată dintr-o situație personală și din ceea ce am observat în jurul meu. Faptul că în orașul bunicii mele există o stradă pe care stau doar femei singure, văduve, m-a încurajat și mai mult să explorez aceste teme și aceste povești de viață. Pentru Doina, telefonul primit de la Mihai reprezintă firul invizibil care continuă să o țină în viață.” (Mara Cracaleanu)
În prezența regizoarei Mara Crăcăleanu
Proiecție-surpriză, cu participarea publicului
Pacientul imaginar (2023), un proiect interactiv de Ștefan Feldmann, 15 min. – AG – PREMIERĂ ABSOLUTĂ
„Un vultur stă pe pisc cu-n pix în plisc. Iar când l-a scăpat, în locul unde pixul s-a spart, a apărut o poezie”. Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. V-ați întrebat câte cuvinte ar fi, în acest caz, într-un sfert de oră de film? Vă provoc la o surpriză cu imagini, sunet și câteva cuvinte despre cuvintele din viețile noastre. (Ștefan Feldmann)
Scurt-metraje psihanalizate de Ilinca Bălaș (live) și cine-interpretate de Irina-Margareta Nistor