Aici, Cinema Junior

– un nou proiect educativ adresat micilor cinefili: „Aici, Cinema Junior”

Cinema Ateneu Iași anunță lansarea unui nou program cultural dedicat spectatorilor tineri: „Aici, Cinema Junior” – o inițiativă educativă ce îmbină magia filmului cu întâlniri valoroase cu regizorul Tudor Botezatu despre domeniul cinematografiei. Proiectul își propune să ofere copiilor experiențe memorabile în sala de cinema și să cultive, încă de la vârste fragede, gustul pentru film de calitate și înțelegerea procesului creativ din spatele peliculelor.

Episodul pilot va avea loc duminică, 25 mai 2025, ora 13:00, la Cinema Ateneu Iași, și cuprinde vizionarea filmului „Lilo & Stitch” (live-action, 3D, dublat în limba română), urmată de o discuție interactivă cu regizorul ieșean Tudor Botezatu.

Andrei Giurgia, coordonator Cinema Ateneu:

„Ne-am dat seama, de-a lungul timpului, că publicul tânăr are nevoie de mai mult decât filme bune: are nevoie de repere, de context, de un dialog sincer despre ce înseamnă cinema. Așa a apărut ideea acestui proiect Aici, Cinema Junior prin care vrem să le oferim celor mici nu doar o proiecție, ci o experiență completă: film + întâlniri cu oameni din industrie + discuții pe înțelesul lor. Credem că educația cinematografică trebuie să înceapă de la vârste fragede și să se facă într-un mod accesibil, relaxat, dar profund. Iar copiii, dacă sunt ascultați și provocați creativ, pot deveni niște spectatori activi și inteligenți. Ne dorim ca Aici, Cinema Junior să fie un spațiu inedit, cu întâlniri constructive și, de ce nu, cu scântei de inspirație pentru micii visători care vin la cinema.”

 

Lilo & Stitch – O poveste despre familie, acceptare și schimbare

Filmul „Lilo & Stitch” (live-action) readuce pe marele ecran una dintre cele mai îndrăgite povești Disney, într-o variantă modernă, vibrantă și emoționantă, care să îi țină pe cei mici în priză. În centrul poveștii se află Lilo, o fetiță hawaiană curajoasă și sensibilă, și Stitch, o creatură extraterestră creată pentru a produce haos, dar care învață – prin dragoste, empatie și „ohana” (conceptul hawaiian al familiei) – să devină parte dintr-o comunitate. Filmul abordează teme precum prietenia, diferențele culturale, reziliența emoțională și importanța apartenenței, toate într-un limbaj accesibil copiilor și plin de umor.

Aici, Cinema Junior

Invitat special: regizorul Tudor Botezatu

Tudor Botezatu este unul dintre cei mai activi și versatili cineaști români ai generației sale. Cu o carieră de peste 16 ani în industria de film, Tudor a experimentat aproape toate etapele realizării unui film – de la location scout și asistent de regie până la regizor și producător. Acest traseu profesional complex l-a format într-un regizor eficient, creativ și cu o gândire strategică, capabil să transforme provocările de pe platou în soluții originale.

Este absolvent al UNATC București, unde a studiat regia de film și televiziune, și a participat la numeroase ateliere de creație recunoscute la nivel internațional, precum Less is More, Aristoteles Workshop, Transilvania Pitch Stop sau Pustnik. Filmele sale, printre care se numără `U Get What You Kiss 3`, `Puzzled`, `The Braves` sau documentarul `Generation Z and the Future of Romania`, au fost selecționate în festivaluri precum TIFF, Anonimul, DocuArt, Cannes – Romanian Short Waves, Zubroffka sau Brest European Short Film Festival. De asemenea, a colaborat cu regizori internaționali ca 1st AD (prim asistent de regie) la zeci de scurtmetraje și lungmetraje.

Pe lângă activitatea cinematografică, Tudor este implicat activ în zona educațională și civică. A fost tutore în ateliere de film pentru adolescenți, a susținut prelegeri în centre educaționale și penitenciare și este adesea invitat ca membru al juriilor de film în festivaluri naționale și internaționale.

Stilul său regizoral este definit printr-un echilibru fin între intensitate emoțională, sarcasm inteligent și observație socială fină – un mod de a spune povești care provoacă și în același timp distrează.

Discuția cu Tudor Botezatu din cadrul evenimentului va fi o introducere prietenoasă și accesibilă pentru cei mici în culisele lumii cinematografice. Ce înseamnă să fii regizor? Cum se construiește un personaj? Ce rol joacă scenariul, sunetul, montajul? Toate aceste întrebări și multe altele își vor găsi răspunsul într-un dialog adaptat pe înțelesul lor, menit să-i încurajeze să viseze, să creeze și, de ce nu, să-și imagineze propriul film.

 

Educația cinematografică – o investiție în imaginație și gândire critică

Prin „Aici, Cinema Junior”, Cinema Ateneu Iași creează un spațiu de învățare informală și creativă, în care copiii descoperă nu doar filme captivante, ci și lumea din spatele acestora. Într-o epocă dominată de imagini, educația cinematografică devine esențială pentru dezvoltarea spiritului critic, empatiei, creativității și capacității de analiză. Filmele bine alese spre vizionare pentru cei mici pot stimula discuții despre valori, emoții și realități sociale, într-un limbaj adaptat vârstei și nivelului lor de înțelegere.

„Aici, Cinema Junior” își propune a fi mai mult decât o serie de proiecții, ci o punte între copii și lumea artei cinematografice, un spațiu în care întrebările curioase primesc răspunsuri autentice și în care cultura devine o aventură accesibilă și plăcută pentru toate vârstele.

 

Detalii bilete și rezervări:

Preț bilet: 20 lei (include ochelarii 3D) – Bilete online aici sau la casieria Ateneului Național din Iaşi. 

Articol Similar

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.