CINE-CONCERT STUDENTUL DIN PRAGA
- 13/04/2024
- 13/04/2024
- Hanns-Heinz Ewers, Stellan Rye
- Filme, FIPF
- română
- Cinema Iași
Rezumat
Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film, Iași
Ediția a V-a, 12-14 aprilie 2024, Ateneul Național Iași
Cine-concert STUDENTUL DIN PRAGA (Der Student von Prag, Germania, 1913)
Regia, scenariul: Hanns-Heinz Ewers, Stellan Rye, producător: Paul Wegener, 83 min. – AP-12
Cu: Paul Wegener, Grete Berger, Lyda Salmonova, John Gottowt, Lothar Körner, Fritz Weidemann
Proiecție de film mut cu sound-design live şi pasaje din Alfred de Musset
Live performance:
IRINA MARGARETA NISTOR & formația CELLOFUN (Bucureşti/Cluj-Napoca/Târgu Mureș)
Irina-Margareta Nistor (Vocea Filmelor) – lectură, traducere live
Attila J. Szabó – compoziție, violoncel, electronice
Koszika – voce, vioară
Edith H. Toth – flaut, flaut drept
Radu Rădescu – percuţie, concept & selecție texte
Studentul din Praga, cunoscut şi sub numele de Târg cu Satana, este un thriller german de pionierat, realizat în anul 1913, în Germania celui de-al Doilea Imperiu, la scurt timp înaintea declanșării Primului Război Mondial. Filmul este considerat drept un cumul de premiere: primul film independent, primul film de autor, primul film de artă şi primul thriller din istoria cinematografului. Cu un scenariu inspirat dintr-o povestire de Edgar Allan Poe, Faust-ul lui Goethe și versurile lui Musset, filmul ilustrează mitul pactului cu diavolul, printr-o tentativă de a (re)compensa cu mijloace estetice expresioniste elemente ale psihologiei freudiene într-un registru fantastic.
Balduin (Paul Wegener) este un student falit din Praga secolului al XIX-lea. El o salvează de la înec pe frumoasa contesă Margit von Schwarzenberg (Greta Berger) şi devine obsedat de imaginea acesteia. Dată fiind sărăcia în care trăieşte Balduin, dragostea lui pare irealizabilă. Rătăcitorul Scapinelli (John Gottowt) îi propune acestuia un târg, prin care tânărul ar putea obţine 100.000 de florini de aur, în schimbul cărora Scapinelli ar primi permisiunea de a-și alege orice dorește din camera sărac mobilată a tânărului, inclusiv reflexia lui din oglindă.
Coloana sonoră originală construită de formația CelloFun conține teme originale și improvizaţie electro-acustică, atmosfera filmului fiind completată cu efecte sonore în timp real (live foley) şi scurte fragmente de lectură extrase din poezia Noaptea de decembrie de Alfred de Musset. Nostalgicii filmelor pe casete video vor avea bucuria să descopere că traducerea în limba română a cartoanelor originale ale filmului (în limba germană, cu subtitrare franceză), este realizată pe viu de inconfundabila voce a Irinei-Margareta Nistor.
Psihanalizat de Florian Predescu (Corsica), Ilinca Bălaș, Oana Scutelnicu, Ștefan Feldmann și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor